Ски и сноуборд

Ски клуб Мотен

Ски училище на Витоша

Ски училище Мотен спорт е създадено през 1999 г. Школата разполага с две от най-добрите бази във високите части на Витоша:

  • Хижа Алеко (100 легла), туристическа столова с над 150 места и чайна, покрита и отоплена зимна тераса, два ски и сноуборд гардероба, помещения за оборудване на ски и сноуборд училището, Wi-Fi интернет достъп, Live webcam – срещу хижата и писта „Стената“;
  • Гостоприемница Мотен – ресторант с около 60 места на две нива с камини и преддверие за оборудване на ски-училищата.

Над 30 отлично обучени ски и сноуборд учители

Обучението по ски и сноуборд е в 4 категории (класове), в групи или индивидуално, за любители от 4 до над 70-годишна възраст. Програмите се актуализират съгласно съвременните международни стандарти и методики на обучение по зимни спортове.

Директор на училището е Ели Димитрова – едно от най-известните дамски имена на ски спорта в България, дългогодишна републиканска шампионка по ски. Другото известно име в школата е Емил Семов, също дългогодишен национален състезател и републикански шампион по ски.

Мотен спорт е дългогодишен член на Българската федерация по ски

Дружеството е член и на Българския Туристически Съюз, на Федерацията по туризъм, както и на Сдружението на Българските ски училища.

„Мотен Спорт” притежава туроператорски лиценз № РК-01-6848.

Шампионите на клуб Мотен

От 2002 г. спортен клуб „Мотен“ поддържа и тренира два отбора – по ски-алпийски дисциплини и по сноуборд. Детско-юношеските отбори по алпийски ски и сноуборд на нашия клуб се нареждат  винаги сред призьорите на Държавните първенства по тези дисциплини на БФСки и в последните 5-6 години печелят първите места.

Миналата година носител на Купа”България” стана отново нашият състезател Камен Златков.

При сноубордистите Купа”Надежди” грабна младият и талантлив Иван Иванов.

Водещият ни алпиец, Алберт Попов пренаписа историята на българските ски, като през ноември 2018г., в  Леви (Финландия) 21-годишният състезател от нашия клуб след перфектно каране завърши 20-и и така, за първи път намери място в топ 30 в крайното класиране, с което спечели и 11 точки за Световната Купа, в която участват над 10 000 алпийци от цял свят. Исторически погледнато, това са първите точки в слалома на наш скиор след ерата на Петър Попангелов.

Успехът на Аби идва в годината, в която спечели и бронзов медал от Световното младежко първенство в Давос и бе 28-и на Олимпиадата в ПьонгЧанг.