Ски и сноуборд

Ски клуб Мотен

Ски училище на Витоша

Ски училище Мотен спорт е създадено през 1999 г. Школата разполага с две от най-добрите бази във високите части на Витоша:

    • Хижа Алеко (100 легла), туристическа столова с над 150 места и чайна, покрита и отоплена зимна тераса, два ски и сноуборд гардероба, помещения за оборудване на ски и сноуборд училището, Wi-Fi интернет достъп, Live webcam – срещу хижата и писта „Стената“;
    • Гостоприемница Мотен – ресторант с около 60 места на две нива с камини и преддверие за оборудване на ски-училищата.

 

Над 30 отлично обучени ски и сноуборд учители

 

Обучението по ски и сноуборд е в 4 категории (класове), в групи или индивидуално, за любители от 4 до над 70-годишна възраст. Програмите се актуализират съгласно съвременните международни стандарти и методики на обучение по зимни спортове.

 

Директор на училището е Ели Димитрова – едно от най-известните дамски имена на ски спорта в България, дългогодишна републиканска шампионка по ски. Другото известно име в школата е Емил Семов, също дългогодишен национален състезател и републикански шампион по ски.

 

Мотен спорт е дългогодишен член на Българската федерация по ски

 

Дружеството е член и на Българския Туристически Съюз, на Федерацията по туризъм, както и на Сдружението на Българските ски училища.

„Мотен Спорт” притежава туроператорски лиценз № РК-01-6848.

 

Шампионите на клуб Мотен

 

От 2002 г. спортен клуб „Мотен“ поддържа и тренира два отбора – по ски-алпийски дисциплини и по сноуборд. Детско-юношеските отбори по алпийски ски и сноуборд на нашия клуб се нареждат  винаги сред призьорите на Държавните първенства по тези дисциплини на БФСки и в последните 5-6 години печелят първите места.

 

Миналата година носител на Купа ”България” стана отново нашият състезател Камен Златков. Камен Златков е другият наш състезател, на който разчитаме, не само ние като клуб, но и БФСки. Отминалият сезон, беше много добър за него и се класира на 11-място за ЕК във Финландия в дисциплината слалом. След това взе участие в континентална купа в Китай, където спечели две втори места в дисциплината слалом. Камен Златков стана и носител на купа „България“ за 2019г

 

При сноубордистите Купа”Надежди” грабна младият и талантлив Иван Иванов.

 

Най успешният състезател на СТК “Мотен“, Алберт Попов през изминалия сезон успя да реализира потенциала на своите възможности и подготовка, постигайки серия от изключителни класирания в стартовете от Световната купа по ски-алпийски дисциплини. Такива резултати в дисциплината слалом не бяха постигани от българин от повече от 30 години, като Алберт е едва вторият наш алпиец след Петър Попангелов, който достига тези върхове в ските. След класирането му на 20-тo място в слалома в Леви/Финландия през ноември 2018, най-доброто тепърва предстоеше. В поредния слалом, валиден за СК в Мадона ди Кампилио, в края на декември 2019г.,той завоюва 16-о място. В края на януари 2019г., в Кицбюел /Австрия/ с номер 71 той финишира на 5-то място в първия манш, подреждайки се дори пред фаворитите Марсел Хиршер и Хенрик Кристоферсън. В крайното класиране остана на престижното 9-то място, което е и първият му ТОП 10 резултат. Това, което прави тези резултати още по-впечатляващи, е, че всички те са постигнати с номера след 70. Благодарение на натрупаните точки се придвижи с около 30 места напред в стартовия лист. Още в следващия старт в Шладминг /Австрия/, Алберт се възползва от вече по-благоприятната си стартова позиция и реализира най-добрия си резултат за сезона. Там той се подреди на впечатляващото 6-о място, редом с наи-големите имена в ските в света. С тези резултати Алберт спечели 95 точки за СК в дисциплината слалом и се нареди на 23-то място в световната ранглиста. През изминалия сезон Алберт Попов направи огромен скок в развитието си и написа нова страница в историята на българския ски спорт.

 

В спортно–състезателните ни програми за деца и ученици, които развива СТК “Мотен” са залегнали следните основни задачи:

    • Увеличаване броя на   спортуващите  деца през цялата година
    • Запознаване на децата с възможностите, които предлага планината за отмора, възстановяване и спорт.
    • Изграждане на система за откриване и подбор на перспективни и талантливи деца в областта на зимните спортове.

 

Мотивиране на децата и техните родители за активно занимание със ски спорт и сноуборд.

error: Съдържанието е защитено!