хижа Алеко

Хижа Алеко

БЪЛГАРСКИ ТУРИСТИЧЕСКИ СЪЮЗ
Хижа „АЛЕКО“
Построена 1932г.
Надморска височина 1 840м.

Рецепция – тел.: 02 967 11 13 / 0887 65 10 30

Резервации в София – 02 980 55 33 – в работни дни от 09 – 17:30

info@motensport.com

tours@motensport.com

Хижа Алеко (надморска височина 1 840м.) се намира на планината Витоша, южно от София, в подножието на Черни връх (2 290м.). Тя е втората най-стара хижа в България.

В първоначалния си вид е изграждана в периода 1924 – 1932г.

Строена е с труда и средствата на много туристи и скиори – ентусиасти, последователи на Алеко Константинов – родоначалника на туристическото движение в България. Собственост е на Българския Туристически Съюз (БТС) и от 2000г. се стопанисва от Спортно туристическо дружество „Мотен“.

В сегашния си вид е масивна триетажна сграда с каменен (гранит) приземен и първи етаж.

Разполага със 100 легла, разпределени в стаи с по 2, 3, 6, 8 и 10 легла и три апартамента.

Хижа Алеко e само на 21 километра или на около 40 минути с кола от центъра на София и е отворена целогодишно.

От скиорната на хижата можете да излезете директно на ски пистата.

Павирано шосе води от кв. Драгалевци до самата хижа, паркингът е безплатен.

По всяко време, „на живо“, можете да проверите каква е метерологичната обстановка и условията на Алеко, през нашата WEB камера в страницата на Мотен спорт: www.motensport.com

Нашето мото е „1840м. над ежедневието”, последвайте ни!

Ценоразпис

хижа Алеко

Зимен сезон 01.10.2019 – 30.04.2020

– единична стая – 20 лв. на ден

– стая с две легла – 36 лв. на ден

– стая с три легла – 54 лв. на ден

– туристическа спалня – 15 лв. на ден за легло

– апартамент (2-4 човека) – 80 лв. на ден

– апартамент (1 човек) – 60 лв. на ден

Летен сезон 01.05.2019 – 30.09.2019

– единична стая – 18 лв. на ден

– стая с две легла – 32 лв. на ден

– стая с три легла – 48 лв. на ден

– туристическа спалня – 14 лв. на ден за легло

– апартамент (2-4 човека) – 70 лв. на ден

– апартамент (1 човек) – 50 лв. на ден

* деца до 5 години се настаняват безплатно

* деца от 6 до 10 години ползват редовно легло на цена 10 лв.

* Членове на БТС с редовна членска книжка ползват намаление

Училище сред природата и за природата

От 2012 година Мотен спорт предлага Програми под мотото “Училище сред природата и за природата “. Тези алтернативни програми за деца и младежи, напомнящи на познатите „зелени училища“, са изпълнени с много приключения и реални ситуации, където освен забавлението децата имат възможност и да експериментират на воля. С различни дози физическо и логическо натоварване, програмите мотивират участниците и им помагат да натрупат нови знания и умения, които делничното училище не може да им даде. Те се провеждат на различни места из българските планини като варират от еднодневни до 4-5 дневни.  Едно от традиционните места е района около хижа Алеко – Черни връх, на Витоша, където се намират и въжените градини ”Мотен”, както и тренировъчната алпийска стена за катерене на източната стена на хижа Алеко.

Децата се учат какви са правилата за пребиваване в планината, какви са техниките за катерене по алпийската стена, могат да се почувстват като Тарзан на въжените градини, да яздат коне и да научат много неща за конете.

 

Подготвили сме и няколкодневни детски лагери  на планина и на море.

Това лято децата ще могат да се насладят на невероятната природа на Родопите и по точно гр.Сърница, който е разположен около красивия язовир Доспат. Участниците в програмата ще бродят по горските пътища с колела, ще се учат да се ориентират с карта и компас, ще плават с лодка в язовир Доспат, като и, разбира се, ще се  забавляват с много игри.

Приключенският лагер на Банско ще ги срещне с нови предизвикателства в една от най-красивите  и величествени български планини  – Пирин планина.

 

Вече трета година организираме палатков сърф-лагер на къмпинг Градина, преди Созопол. В истинска лагерна обстановка – на пясъка, децата получават основни познания за морето / посоки на ветровете, теченията, приливите, вълните и т.н./, както и възможността за се “запалят” и по сърфирането на живо, извън Интернет. В рамките на 7 дни децата ще могат да усвоят необходимите умения, за да се справят  самостоятелно с уиндсърфа.

 

„Мотен Спорт” ООД притежава туроператорски лиценз №.РК-01-6848  и има сключена застраховка „Отговорност на Туроператора“ към ЗАД „Алианц България“.

error: Съдържанието е защитено!