хижа Алеко

Хижа Алеко

БЪЛГАРСКИ ТУРИСТИЧЕСКИ СЪЮЗ
Хижа „АЛЕКО“
Построена 1932г.
Надморска височина 1 840м.

Нашето мото е „1840м. над ежедневието”, последвайте ни!

За Информация и Резервации – всеки ден между 08:00 – 20:00 часа

на тел: 02 967 11 13 / 0887 65 10 30 – Рецепция

или на aleko.hut@motensport.com

Хижа Алеко се намира на планината Витоша, на 1 840м. надморска височина, южно от София, в подножието на Черни връх (2 290м.). Тя е втората най-стара хижа в България.

В първоначалния си вид е изграждана в периода 1924 – 1932г.

Строена е с труда и средствата на много туристи и скиори – ентусиасти, последователи на Алеко Константинов – родоначалника на туристическото движение в България. Собственост е на Българския Туристически Съюз (БТС) и от 2000г. се стопанисва от Спортно-туристически клуб „Мотен“.

Хижа Алеко е един от 100-те НАЦИОНАЛНИ ТУРИСТИЧЕСКИ ОБЕКТА на БТС под номер 74.

В сегашния си вид е масивна триетажна сграда с каменен (гранит) приземен и първи етаж.

Разполага с 90 легла, разпределени в стаи с по 2, 3, 6, 8 и 10 легла и три апартамента. На първият етаж е туристическата столова с около 150 места и бюфета, които предлагат ежедневно топла храна и супи, топли и студени напитки.

Хижа Алеко e само на 21 километра или на около 40 минути с кола от центъра на София и е отворена целогодишно.

От скиорната на хижата можете да излезете директно на ски пистата.

Павирано шосе води от кв. Драгалевци до самата хижа, паркингът е безплатен. На около 50 метра от хижата е и последната станция на кабинковия лифт „Симеоново – Щастливеца“.

 

По всяко време, „на живо“, можете да проверите каква е метерологичната обстановка и условията на Алеко, през нашата WEB камера в страницата на Мотен спорт: www.motensport.com

 

Ценоразпис

хижа Алеко

цени за нощувки 01.11.2023 – 31.03.2024г.

Единично легло ( в стая с 2 – 3 легла ) – 35 лв. на човек

Стая с две легла – 65 лв. на ден

Стая с три легла – 95 лв. на ден

Туристическа спалня ( с 6 – 10 легла) – 30 лв. на ден за легло

Апартамент (2 – 3 – 4 човека) – 110 – 150 – 190 лв. на ден

Апартамент (1 човек) – 100 лв. на ден

* настаняването в хижа Алеко е всеки ден от 14:00 до 20:00ч., а освобождаването на стаите – до 12:00ч.

* деца до 6 години се настаняват безплатно.

* деца от 7 до 10 години ползват редовно легло на цена 18 лв.

* Членове на БТС с редовна членска книжка ползват намаление.

* За късно напускане (след 12:00 ч.) или ранно настаняване (преди 14:00ч.) в рамките на до 2 часа разлика се доплащат 5лв. – над тази разлика доплащането е по 10 лв. на стая.

* при банкови преводи за нощувки в хижа Алеко, сметката е:

   Туристическо дружество „Мотен“ – Юробанк България АД

   IBAN: BG23BPBI81701745011128 BIC: BPBIBGSF

Училище сред природата и за природата

От 2012 година Мотен спорт предлага Програми под мотото “Училище сред природата и за природата “. Тези алтернативни програми за деца и младежи, напомнящи на познатите „зелени училища“, са изпълнени с много приключения и реални ситуации, където освен забавлението децата имат възможност и да експериментират на воля. С различни дози физическо и логическо натоварване, програмите мотивират участниците и им помагат да натрупат нови знания и умения, които делничното училище не може да им даде. Те се провеждат на различни места из българските планини като варират от еднодневни до 4-5 дневни.  Едно от традиционните места е района около хижа Алеко – Черни връх, на Витоша, където се намират и въжените градини ”Мотен”, както и тренировъчната алпийска стена за катерене на източната стена на хижа Алеко.

Децата се учат какви са правилата за пребиваване в планината, какви са техниките за катерене по алпийската стена, могат да се почувстват като Тарзан на въжените градини, да яздат коне и да научат много неща за тях.

 

Традиционно предлагаме и няколкодневни детски лагери  на планина и на море.

През пролетта и лятото лято децата ще могат да се насладят на невероятната природа на Родопите и по точно гр.Сърница, който е разположен около красивия язовир Доспат. Участниците в програмите ще бродят по горските пътища с колела, ще се учат да се ориентират с карта и компас, ще плават с лодка в язовир Доспат, като и, разбира се, ще се  забавляват с много игри.

Приключенският лагер на Банско ще ги срещне с нови предизвикателства в една от най-красивите  и величествени български планини  – Пирин планина.

 

Вече трета година организираме палатков сърф-лагер на къмпинг Градина, преди Созопол. В истинска лагерна обстановка – на пясъка, децата получават основни познания за морето / посоки на ветровете, теченията, приливите, вълните и т.н./, както и възможността за се “запалят” и по сърфирането на живо, извън Интернет. В рамките на 7 дни децата ще могат да усвоят необходимите умения, за да се справят  самостоятелно с уиндсърфа.

 

„Мотен Спорт” ООД притежава туроператорски лиценз №.РК-01-6848  и има сключена застраховка „Отговорност на Туроператора“ към ЗАД „Алианц България“.

error: Съдържанието е защитено!